OSB VE SANAYİCİLERİNE HİNDİSTAN’IN EKONOMİSİ TANITILDI

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)’nun düzenlediği “Ticaret ve Yatırım Fırsatları: Hindistan” toplantısında OSB ve sanayicilerine Hindistan ekonomisi hakkında bilgiler verildi. Türkiye’den 50’yi aşan sayıda firmanın Hindistan’da faaliyet gösterdiği belirtilen toplantıda, Türkiye-Hindistan arasındaki ithalat ve ihracat ürünleri hakkında da bilgiler verildi.

OSBÜK, organize sanayi bölgelerinin ihracat konusunda yetkinliğinin artması için bilgilendirme toplantılarını düzenlemeye devam ediyor. İhracat ve ithalat yapan firmaların da katıldığı bilgilendirme toplantısında Hindistan’ın temel ekonomik göstergeleri, yatırım ve ticareti anlatılırken, yatırımcılara bu ülke pazarına girmek için çeşitli tavsiyeler verildi.

 

YATIRIMCILARA HİNDİSTAN PAZARINA GİRİŞ İÇİN TAVSİYELER VERİLDİ

Toplantının açılışında Hindistan’ın dünya genelinde en büyük ekonomiler arasında yer aldığını ifade eden Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Timur, ülkede belli sektörlerdeki kümeleşmeye dikkati çekerek bu sektörlerin otomobil ve aksamı, bilgi teknolojileri ve yazılım ile mermer ve doğal taşların olduğunu söyledi. Türkiye ile Hindistan ticaretinde daha çok hammadde ve ara malın ön plana çıktığını dile getiren Timur, Türkiye’den elliyi aşkın firmanın çeşitli sektörlerde Hindistan’da faaliyet gösterdiğini söyledi. Timur, ülkenin ekonomi, ithalat ve ihracatına ilişkin şunları söyledi: “Hindistan 2021 yılında yaklaşık 8.7 oranında büyüdü. 2.7 trilyon dolar GSYH ve yaklaşık 2 bin dolar kişi başına düşen geliri var. Dış ticaret rakamlarına bakacak olursak ülke 2021 yılında toplam 395 milyar dolar ihracat ve 570 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Hindistan’daki yatırım ve kalkınma ile ilgili de yabancı sermayenin ülkeye girişi öne çıkıyor ve 2021-2022 mali döneminde ülkeye giren yabancı sermaye miktarı 84 milyar dolar civarında olarak biliniyor.”

Mumbai Ticaret Ataşesi Hüseyin Aydın ise bilgilendirmesinde Hindistan pazarına giriş için çeşitli tavsiyeler vererek, Türkiye-Hindistan ihracatında önemli olan sanayi, tarım ve gıda ürünlerini şu şekilde sıraladı: “Türkiye’nin Hindistan’a ihracatında önemli olan sanayi ürünlerinin demir-çelik, inşaat malzemeleri, doğal taşlar, metalik cevherler ve otomotiv yan sanayi olduğunu söyleyebiliriz. Tarım ve gıdada ise haşhaş tohumu önemlidir ancak çok fazla regülasyonun yapıldığını söyleyebiliriz. Haşhaşın ardından kuru kayısı, taze meyve ve fındığın öncelikli ürünler olduğunu belirtmek isterim.”

Toplantıda bilgilendirmelerin ardından Ticaret Müşaviri Timur ile Ticaret Ataşesi Aydın, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

FOTO GALERİ