2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Organize Sanayi Bölgeleri İçinde ve Organize Sanayi Bölgeleri Dışında Açılan Özel Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinde Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan tebliğe göre OSB içindeki özel meslekî ve teknik anadolu liselerinde öğrenim gören ve görecek öğrenciler için verilen destek, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 oranında artırıldı.
OSB’LERDEKİ YAKLAŞIK 45 BİN ÖĞRENCİ YARARLANACAK
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinde bulunan toplam 85 mesleki ve teknik anadolu lisesinden 50’sinin özel mesleki ve teknik anadolu lisesi olduğunu ifade ederek, “Bu öğrencilerimiz üretimin hemen yanı başında yer alan okullarda hem pratik hem de teorik eğitim alarak Türkiye’nin üretim geleceğinde yer almak için hazırlanıyor. Bu gençlerimizin desteklenmesi son derece önemli. Öyle ki OSB içindeki özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde geçtiğimiz yıl 17 alan destekten faydalanırken, bu yıl desteklenen alan sayısı 22’ye yükseldi. Ayrıca OSB’lerimizdeki bu okullarımızda eğitim-öğretim gören yaklaşık 45 bin öğrencimiz bu destekten faydalanacak. Mesleki ve teknik eğitime olan ilgiyi daha da artıracak bu destek artışı için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’e, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürümüz Ömer İnan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Her bir bölümde destek artışının ortalama 4 bin 700 TL olduğunu ifade eden Kütükcü, OSB’lerdeki mesleki ve teknik anadolu liselerinde en çok tercih edilen ilk üç bölümdeki destek miktarının artışına vurgu yaparak, şunları söyledi: “OSB’lerimizdeki mesleki ve teknik anadolu liselerimizde en çok tercih edilen ilk 3 bölüm; Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine ve Tasarım Teknolojisi ile Endüstriyel Otomasyon Teknolojileridir. Bu bölümlerimizden Elektrik-Elektronik Teknolojisine verilen destek geçen yıla göre 5 bin 289 TL, Makine ve Tasarım Teknolojisine 5 bin 175 TL ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojilerine de verilen destek 5 bin 135 TL artmıştır. Ayrıca OSBÜK’ün katkısıyla Uçak bakımı alanı da destekler kapsamına girerken, yine gemi yapımı, ayakkabı ve saraciye teknolojisi ile laboratuvar hizmetleri de desteklenen alanlar içerisinde yer almıştır.”
Kütükcü ayrıca Bilişim Teknolojileri, Moda Tasarım Teknolojileri ile Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanlarının da içinde bulunduğu toplam 10 alanın sadece OSB içindeki MTAL’lerde desteklendiği bilgisini de paylaştı.
OSB içinde açılan özel Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen 22 alan ise şu şekilde: “Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Gemi Yapımı, Gıda Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri, Makine Teknolojisi, Makine ve Tasarım Teknolojisi, Matbaa Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Moda Tasarım Teknolojileri, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Plastik Teknolojisi, Tasarım Teknolojileri, Tekstil Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Uçak Bakım, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri”