OSBÜK AKADEMİNİN DÜZENLEDİĞİ SEMİNERDE DIŞ POLİTİKADAKİ SON GELİŞMELER KONUŞULDU


OSBÜK Akademi tarafından “Ege’den Akdeniz ve Karadeniz’e Türk Dış Politikasının Güncel Analizi” semineri düzenlendi. OSB Başkanları ve bölge müdürlerinin katıldığı seminerde konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, ülkelerin dış politikalarının yönü ile ekonomileri arasında çok güçlü bir ilişki olduğunu vurguladı.

OSBÜK olarak ekonomiyi ve üretimi ilgilendiren her konuyu yakından takip ettiklerini, dış politikanın da bu alanlardan birisi olduğunu ifade eden Başkan Kütükcü, ticaretin önemine değindi. Başkan Kütükcü, “Türkiye son yıllarda son derece yapıcı bir dış politika ve tavır sergiliyor. Çünkü, dünyada birbiriyle ticaret yapan kavgayı konuşmaz, ticareti konuşur. Ticaret engelleri kaldırır, beraberinde dostluk ve yatırımı getirir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi gibi farklı bölgelerde farklı zenginliklere ulaşmasının ekonomiye büyük katkılar sağlayacağının da altını çizen Kütükcü, konuşmasında pandemi sürecine de değindi. Kütükcü, seminere katılan OSB başkan ve bölge müdürlerine, “OSB’lerimiz pandemi sürecinde Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Ancak süreç halen bitmiş değil. OSB’lerimiz bu süreçte belirlenen tedbirlere pozitif katkı vererek, sanayi üretimini sürdürmeli” şeklinde seslendi.



“Türkiye huzursuzluk yaratan taraf değildir”

Semineri veren TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haldun Yalçınkaya, Yunanistan’ın ne zaman iç işlerinde karışıklık yaşasa Türkiye ile gerilimi tırmandırıcı adım attığını kaydetti. Sunumunda Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e kadarki coğrafyada yaşananları değerlendiren Yalçınkaya, var olan sorunların çözülebileceğini vurguladı. Denizler konusunda Türkiye’nin duyarlılığının had safhada olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yalçınkaya, “Türkiye denizlerinde huzursuzluk yaratan taraf değildir. Denizlerinde herhangi bir gerginlik olmadan buna dair düzenleme yapabilme becerisine sahiptir” diye konuştu.
Yalçınkaya, bölgede yaşananların aslında egemenlik mücadelesi olduğuna ve istikrarın önemli olduğuna dikkati çekti.