OSB’LERE ‘AFET’ FARKINDALIK EĞİTİMİ

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından organize sanayi bölgelerine yönelik Afet Farkındalık Eğitimi yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması için üretim ve istihdamın merkezi organize sanayi bölgelerine yönelik afet farkındalık eğitimi verildi. Türkiye’de yaşanabilecek deprem, sel ve taşkın, ile çığ gibi tehlikelerin anlatıldığı eğitimde, afet ve acil durumlara önceden hazırlıklı olunması ve yapılması gereken davranışlara vurgu yapıldı.  



Katılımcılara afet ve acil durumlar ayrıntılarıyla anlatıldı











Eğitimde AFAD Eğitmeni Abdulsamet Eroloğlu, Türkiye’de afet ve acil durum oluşturabilecek tehlikeler hakkında bilgiler verdi. Afetin bir olay olmadığını ve olayın doğurduğu sonuç olduğunu ifade eden Eroloğlu, “Afet toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olaydır” dedi.

Afet öncesi hazırlık yapılmasının ve ilk 72 saatin çok önemli olduğunu aktaran Eroloğlu, afetlerde bilgilenme, planlama ve hazırlanma gibi başlıklara dikkat çekti. Afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatan Eroloğlu, “Afet öncesinde, afet ve acil durum aile planı hazırlamalıyız. Bunun yanı sıra afete dirençli yapılarda oturulmalı ve evimizin içindeki riskleri de belirlemeliyiz. Afette önemli noktalardan bir tanesi ise toplanma alanımızın neresi olduğunu bilmek ve bölgemiz dışından bir kişi ile irtibata geçmek olmalıdır. İrtibata geçtiğimiz kişiye bu sayede tehlike anında bizlere yardımcı olması için zaman kazandırmış olacağız. Afet ve acil durum kartı, çantası ve telefon numaralarının bilinmesi de çok önemlidir” diye konuştu. Afet sırasında yapılması gereken doğru davranışlar ve afet sonrası tahliye ile yaşamsal mekâna geri dönüşü de anlatan Eroloğlu, afetler konusunda çocukların bilinçli olmasının önemini vurguladı.

Afet ve acil durumlarda risklerin azaltılması gerektiğini dile getiren eğitmen Eroloğlu, depremde riskleri azaltmak için azalt, yer değiştir ve sabitle şeklinde hareket edilmesinin doğru olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle risklerinizi belirleyin ve karar verin. Ayrıca kullanmadığınız veya ender kullandığınız tehlikeli maddeleri veya eşyaları evinizde tutmayın. Kapı arkasındaki ütü masası, halı veya dolaptaki ağır eşyaların yerlerini değiştirin. Son olarak da yolunuzu kapatabilecek, üzerinize devrilebilecek eşyaları sabitleyin.”  

FOTO GALERİ